Kulinárske rána: Kam na raňajky v Bratislave?
Gastronómia, Inšpirácie | Jakub | 10 júl 2024Najlepší spôsob, ako naštartovať deň? No predsa dobrými raňajkami! Nie nadarmo sa o nich hovorí ako o najdôležitejšom jedle dňa! Ak nemáte doma čas na ich prípravu alebo máte chuť na niečo výnimočné, stačí zájsť do raňajkárne. Tieto špecializované podniky ponúkajú široký výber ranných pochúťok a stali sa neoddeliteľnou súčasťou víkendových rán – ideálnym miestom na stretnutia s priateľmi či rodinou.
Kam však zájsť (nielen) v Bratislave na tie najlepšie raňajky? V dnešnom blogu sme pre vás pripravili niekoľko lahodných a zároveň výhodných gastrotipov, začneme však pekne od začiatku.
Krátko z histórie raňajkární
Raňajkárne začali vznikať v mestách v priebehu 19. a 20. storočia. Prvé verzie moderných raňajkární boli v podobe kaviarní a jedální, ktoré ponúkali raňajky pre pracujúcich ľudí. S rastom industrializácie a urbanizácie sa totiž potreba rýchleho, dostupného jedla v ranných hodinách stala potrebnou a vyhľadávanou.
V Spojených štátoch sa prvé raňajkárne objavili ako súčasť hotelov a neskôr sa rozšírili do samostatných prevádzok. Klasické americké raňajkárne ponúkali rôzne jedlá, od jednoduchých raňajkových sendvičov až po jedlá s vajíčkami, slaninou a palacinkami. V Európe sa kaviarne a bistrá postupne prispôsobili tomuto trendu a začali ponúkať špecializované raňajkové menu.
Najstaršie raňajkové jedlá: Prvé raňajkové jedlá, ako ich poznáme dnes, sa datujú až do starovekého Ríma. Vtedy ľudia začínali deň jednoduchým pokrmom z chleba, syra, olív a vína.
Tradícia raňajkární v Bratislave a na Slovensku
Na Slovensku sa tradícia raňajkární začala rozvíjať hlavne po roku 1989, teda po páde komunizmu. V tomto období sa začali objavovať prvé súkromné reštaurácie a kaviarne, ktoré ponúkali raňajky ako súčasť svojho menu.
V súčasnosti u nás nájdete množstvo raňajkární, ktoré sa špecializujú na rôzne typy, od tradičných, cez kontinentálne, až po zdravé a vegetariánske raňajky. Niektoré z nich sa inšpirujú vo svete a sledujú populárne a moderné gastro trendy - môžete v nich ochutnať napríklad avokádové toasty, smoothies, bowly alebo sladké belgické wafle.
Raňajky vo svete: V rôznych krajinách sa raňajky líšia. Napríklad v Japonsku svoj deň začínajú s ryžou, miso polievkou, majú radi ryby aj nakladanú zeleninu. Určite poznáte aj slávne anglické raňajky! Populárne "full English breakfast" s vajíčkami, slaninkou, klobáskami, fazuľou, hubami a toastom sú však dnes už hlavne turistickou atrakciou a bežní Angličania raňajkujú skôr müsli a iné jedlá rýchlejšie a pohodlnejšie na prípravu. Typické English breakfast vám však rozhodne odporúčame vyskúšať, ak sa vyberiete na dovolenku do Anglicka, bez toho by to predsa nebolo ono! :)
Raňajkárne sú viac než len podnikom s dobrým jedlom. Sú to miesta, kde začnete svoj deň, stretnete sa s priateľmi a užijete si unikátnu atmosféru mesta. Tak čo, už viete, kde začnete svoje najbližšie víkendové ráno?
Dobré raňajky však pripravujú aj mnohé hotely a penzióny, čo je pri plánovaní dovolenky určite milým bonusom. Pozrite si všetky ubytovacie zariadenia na ZľavaDňa, ktoré ponúkajú výhodné pobyty aj s raňajkami v cene!
Zdieľaj článok na sociálnych sieťach:
Ďalšie články z kategórie Gastronómia:
Najnovšie
- Wellness na Slovensku: Top miesta pre dokonalý relax
- Zakopané: Tieto atrakcie musíte zažiť u našich poľských susedov
- Lacná letná dovolenka na Slovensku: Top miesta, ktoré musíte navštíviť v roku 2025
- Kam v Prahe? Čo tu vidieť za 4 dni?
- 8. marec sa blíži: 10 inšpirácií na darčeky k MDŽ, ktoré potešia každú ženu